"Helle toi ruuhkat sairaaloihin" uutisoi Iltalehti

Helle toi ruuhkat sairaaloihin - Tunnista oireet!

Keskiviikko 26.6.2013 klo 15.35 Iltalehti

Tästä alkuperäiseen artikkeliin iltalehti.fi sivustolle

 

 

Pienen lapsen helleuupumuksen voi tunnistaa muun muassa kosketusarkuudesta.

(COLOURBOX)

Helle käy yleisimmin vanhusten ja sydänsairaiden voimille. Myös pikkulapset kuuluvat riskiryhmään.

Pienen lapsen helleuupumuksen oireita ovat muun muassa velttous, väsymys ja ruokahaluttomuus sekä käsittelyarkuus, kuvailee päivystyksen ylilääkäri Susanna Wilen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta.

Aikuinen voi tunnistaa helleuupumuksensa muun muassa päänsärystä, väsymyksestä ja siitä, että janon tunne häviää.

Ruuhkaa sairaaloissa

Useamman päivän jatkunut helle näkyy jonoina paitsi jäätelökioskeilla myös sairaaloiden päivystyksissä. Helteen aiheuttamien oireiden takia potilaita on hoidettu viime päivinä muun muassa Jyväskylässä ja Pohjois-Karjalassa.

Sairaaloista kerrotaan, että kävijäpiikki on huomattavissa heti, kun tukalaa kuumuutta jatkuu useamman päivän ja erityisesti, jos lämpötila ei laske edes öisin. Yksittäiset hellepäivät aiheuttavat harvoin potilasryntäyksiä.

Jyväskylän keskussairaalassa helle on aiheuttanut hetkittäin jopa ruuhkaa. Esimerkiksi juhannusviikonloppuna päivystyksessä hoidettiin sata potilasta enemmän kuin viime vuonna, kertoo vastuualuelääkäri Johanna Tuukkanen. Kiire jatkui vielä maanantaina.

- On vaikea sanoa, kuinka suuri osa kävijänoususta johtui juuri säästä, mutta kyllä sillä on vaikutusta. Helleuupumuksen lisäksi kuuma sää voi näkyä välillisesti myös lisääntyneen alkoholinkäytön aiheuttamina tapaturmina.

Kuumia suihkuja ja kylmäpakkauksia

Helteen iskiessä rehkiminen, kuten pihatyöt, tulisi asiantuntijoiden mukaan jättää suosiolla viileämpään päivään. Wilen toteaa, että hyvä keino välttää nuupahtamista on "perieurooppalainen siesta".

- Paras olisi, että vain lököillään, hakeudutaan varjoon ja juodaan tarpeeksi.

Suihkukin auttaa, joskaan kylmä vesi ei Wilenin mukaan ole paras viilentäjä:

- Kuuma suihku helpottaa oloa helteellä itse asiassa pidempään.
 

Erityisen rasittavaksi varsinkin sydänpotilaille ja vanhuksille kuumuus käy, jos se pilaa myös yöunet. Vuodetta voi Wilenin mukaan yrittää viilentää esimerkiksi kylmäpakkauksilla. Helteillä hakeudutaan myös yöpymään hotelleihin.

- Hotelleihin ovat mahdollisuuksien mukaan turvautuneet esimerkiksi lapsiperheet ja raskaana olevat. Siellä saa ilmastoinnin takia nukuttua tukalimpien öiden yli, Wilen kertoo.

STT

 

Ilmastointilaitteen voi hankkia myös omaan kotiin. Laadukkaan ilmastoitilaitteen / ilmalämpöpumpun hinta asennettuna on noin 1500 - 2500 €.

Tosin tällä summalla asustelee hotellissa pääkaupunkiseudulla (paikasta riippuen) 1-2 viikkoa. Mutta miten sitten ensi kesänä?

Soita 050 - 433 2222 (ei hotelli varauksia)

» Takaisin